De Wet DBA en Schijnzelfstandigheid
De Wet DBA heeft als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan – situaties waarin freelancers feitelijk werken als medewerkers zonder de voordelen van een dienstverband. Bij handhaving op schijnzelfstandigheid kan de Belastingdienst bedrijven verschillende sancties en hoge boetes opleggen. Met name als het werk inhoudt dat zelfstandigen onder gezag, of met te veel (vaste) structuur en afhankelijkheid, werken alsof zij werknemers zijn.
Detachering versus Freelancers Inhuren
Het probleem: Inhuur van Freelancers valt onder de Wet DBA
Het inhuren van zelfstandigen brengt met de nieuwe handhaving grote risico’s met zich mee. Wanneer een bedrijf een ZZP’er inhuurt, kan er twijfel ontstaan over de zelfstandigheid van de freelancer, vooral bij langdurige opdrachten bij dezelfde opdrachtgever of vaste taken en verantwoordelijkheden binnen een team. Hierdoor is er een groter risico op schijnzelfstandigheid en kan de Belastingdienst dit als een arbeidsrelatie beoordelen. Het resultaat? Mogelijke naheffingen en hoge boetes voor de opdrachtgever, met een complexe herziening van de arbeidsverhouding.
De Oplossing: Detacheren via Data Consulting Group
Detachering via DCG biedt juridische zekerheid én flexibiliteit. Onze professionals zijn in vaste dienst bij DCG, wat betekent dat zij formeel onder ons werkgeverschap vallen en zonder risico op schijnzelfstandigheid kunnen worden ingezet. Hierdoor is de kans op conflicten met de Wet DBA uitgesloten en kunnen onze klanten en opdrachtgevers zich volledig richten op hun projecten en voortgang van de business, zonder zorgen over arbeidsrechtelijke risico’s. Dit maakt detachering via DCG de veiligere en betrouwbaardere optie voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibele, hoogopgeleide data specialisten.